Korszerűsödött a Tiszalöki Szennyvíztisztító Telep

Az Alsó-Szabolcsi Víziközmű Beruházási Társulás által kezdeményezett KEOP-1.2.0/09-11-2011-0016 azonosító számú Alsó-Szabolcsi Szennyvízelvezetési és Tisztítási projektnek köszönhetően több mint 4 milliárd Forint támogatást nyert Tiszalök Város, Nyírtelek Város, Tiszadob Nagyközség és Tiszaeszlár Község a szennyvízhálózatuk kiépítésére, korszerűsítésére.

 

 

 

 

 

A Tiszalöki Szennyvíztisztító Telepen tartott sajtótájékoztatón Gömze Sándor, az Alsó-Szabolcsi Víziközmű Beruházási Társulás elnöke valamint Tiszalök Város polgármestere kiemelte, hogy a projekt átvitt értelemben vett célja, hogy óvjuk a vízbázisunkat, élővizeinket, hiszen azok jelenlegi rendelkezésre állása véges. Többek között ezért is fontos, hogy az említett négy településnek - jelen pályázatnak köszönhetően – megadatott a lehetőség, hogy közösen fejlesszék, korszerűsítsék szennyvízhálózatukat.

Az elmúlt időszak a lakosok számára is olykor megterhelő volt, hiszen a beruházás során különböző mélyépítési munkákat végeztek a településen, viszont összességében elmondható, hogy jelentős probléma nem gátolta a további munkákat, valamint fontos kiemelni, hogy az egyes építési munkálatokat követően a teljes helyreállítás is megtörtént a városban.

Tiszalökön a pályázatot megelőzően a lakosok 2/3 részénél már elérhető volt a szennyvízhálózat, azonban jelen projektet követően jelenleg a fennmaradó 1/3 részének már 65%-a rákötött a hálózatra, amely nagyjából 560 bekötést jelent. A projektben részt vevő négy településen összesen közel 4 000 rákötés valósulhatott meg.

A Tiszalöki Szennyvíztisztító Telep bővítése a 2005-ben épült telep technológiájának megfelelően épült meg. A bővítéssel duplájára nőtt a hidraulikai kapacitása, ami így most már 1040 m3. A bővítés után biztonságosan képes megtisztítani a vonatkozó szigorú határértékeknek megfelelően Tiszalök városban a már meglévő és újonnan kiépített csatornahálózatról, valamint a projekt részeként Tiszaeszláron megvalósított csatornahálózatról érkező szennyvizet. A tisztító telep technológiája eleveniszapos biológiai tisztítás, biológiai tápanyag eltávolítással, kémiai egységgel kiegészítve. A tisztító telep működése a 21. század követelményeinek teljes mértékben megfelel, modern gépekkel, berendezésekkel felszerelt, automatikus üzemeltetést biztosító folyamatirányító rendszerrel épült. A tisztítás technológia megvalósítása a megyében kuriózumnak számít, szakaszos működési elv alapján, négy párhuzamos tisztítási sor létesült. A mű#mce_temp_url#tárgy többfunkciós, a tisztítási ciklusoknak megfelelően lehet változtatni a funkciójukat, így kevesebb és kisebb műtárgyakra van szükség. A műtárgy üvegházszerűen lefedésre került, a medencék felületét növényzettel telepítették be, a tápanyag eltávolítás növelése érdekében.

A „Alsó Szabolcsi Szennyvízelvezetési és Tisztítási Projekt” megvalósulásának köszönhetően kiépült Tiszaeszlár, Tiszadob, valamint bővült Nyírtelek, és Tiszalök városok csatornahálózata. Továbbá új szennyvíztisztító telep épült Tiszadobon, korszerűsítésre, és bővítésre került Nyírtelek és Tiszalök szennyvíztisztító telepe. A fejlesztéssel megnő a csatornahálózaton elvezetett, és a jogszabályi követelményeknek megfelelően kezelt, illetve tisztított szennyvíz mennyisége. A pályázatnak köszönhetően a négy településen élő több mint 15 000 lakos életszínvonala és életminősége javul. A többéves projekt során összesen közel 143km bekötő vezeték került lefektetésre, több mint 140 házi átemelőt helyeztek el, megépült a tiszadobi szennyvíztisztító telep és fejlesztésre került a Nyírteleken és a Tiszalökön található szennyvíztisztító telep is.

 

A Szennyvíztisztító Telepen készült képeket az alábbi linken tekintheti meg.

Akadálymentes oldal

Település információ
Képek

A szervezobizottsagok megalakulasa 60 Viz es kornyezetvedemi eloadas 11
A szervezobizottsagok megalakulasa 42 Sajtotajekoztato 16
2014. év végén a Tiszalöki Karácsonyi Forgatag rendezvényen járt a projekt Csaladi vetelkedo 10
A szervezobizottsagok megalakulasa 38 Mediatrening 5
Csaladi vetelkedo 9 A szervezobizottsagok megalakulasa 18
Látogatottság
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:37
mod_vvisit_counterTegnap:117
mod_vvisit_counterEzen a héten:718
mod_vvisit_counterMúlt héten:1048
mod_vvisit_counterE hónapban:2863
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:5006
mod_vvisit_counterÖsszes látogató:841511

No images